Varje land ska ha minst en aktör som ansvarar för stamnätet, en TSO – Transmission System Operator. Finland har två – Fingrid och Kraftnät Åland.
Kraftnät Åland Ab äger och driver stamnätet (transmissionsnätet) för elkraft på Åland. Stamnätet omfattar totalt cirka 300 kilometer ledning med stationer, utlandsförbindelser och IT-system. Stamnätet har två olika spänningsnivåer – 110 kV och 45 kV.
Stamnätet har en anslutning mot Sverige och två anslutningar mot fasta Finland. Vid de centrala transformatorstationerna omvandlas 110 kV till 45 kV och fortsätter sedan till våra 22 elstationer där spänningen ytterligare minskas till 10 kV. Till dessa transformatorstationer ansluts distributionsnät, elproducenter och externa förbindelser.
Kraftnät Ålands ansvar för elnätet slutar då spänningen har transformerats till 10 kV Här tar distributionsnätsansvariga vid.
Kraftnät Åland ansluter till Vattenfall Regionnäts 70 kV-nät i Senneby, Sverige. Mellan vår station i Senneby och stationen i Tellholm, Hammarland går en 110 kV sjökabel för växelström. Kapaciteten på sjökabeln är 80 MW men effektuttaget begränsas av abonnemanget hos Vattenfall Regionnät som är 58 MW.
Vår HVDC-förbindelse mellan Åland och Finland stod klar år 2015. Mellan stationerna i Ytterby och Nådendal går nu ÅL-Link, en 152 kilometer lång sjökabel med kapacitet på 100 MW. ÅL-Link fungerar som reservkraft för hela Ålands elnät och kopplas automatiskt in efter några sekunder vid eventuella avbrott på förbindelsen till Sverige.
Från Brändö i den åländska skärgården till Gustavs på finska sidan finns en 45 kV växelströmsförbindelse som ansluter till stamnätet genom skärgården. Kapaciteten på förbindelsen är begränsad till 10 MW vilket innebär att den endast räcker för att förse skärgården och en mindre del av östra Åland med el. Förbindelsen används framförallt vintertid för att minska belastningen på Sverigekabeln.
Reservkraften vid elavbrott kommer i första hand från ÅL-Link. Som komplement finns även två gasturbiner på 10 MW och 25 MW i Jomala Tingsbacka.