El är en färskvara, eftersom vi i med nuvarande teknik inte kan lagra den i större skala. Elmarknaden bygger därför på en sekundvis balans mellan produktion och konsumtion, samt på import och export av el.
Den åländska elmarknaden är avreglerad sedan den 1 januari 2000. Det betyder att vem som helst kan handla med el på den åländska marknaden. Avregleringen gjordes för att el skulle bli en konkurrensutsatt vara, och på så sätt bli billigare för slutkunden.
Priset på el påverkas, precis som alla slags varor, av tillgång och efterfrågan. Om exempelvis vindkraftverken står stilla eller om kärnkraftverk är avstängda för underhåll kan priset stiga. Men elpriset är mer komplext än så, och influeras av många faktorer du som slutkund inte kan påverka – till exempel skatter och subventioner, valutakurser eller priset på kol och olja. Men en sak är säker – som medveten konsument kan du spara pengar.
Trots att flera aktörer numera konkurrerar med priser och avtal på elmarknaden är det fortfarande många som inte aktivt har valt elleverantör eller elavtal. Om du är prismedveten och kan tänka dig att optimera din elanvändning finns det pengar att tjäna. Beroende på vad för typ av elavtal du har valt kan priset vara fast eller variera, till exempel baserat på tid på dygnet, på årstid eller vara rörligt och helt baserat på elbörsens timpris. Många av hushållets apparater och maskiner har idag timerfunktion och kan därför användas vid tidpunkter då elen är billig.
För ett eluppvärmt egnahemshus med hög förbrukning kan förtjänsten mätas i hundralappar per år, men även lägenhetsinnehavare kan spara genom att byta avtal eller elhandlare.
Balansansvarig – varje elleverantör är skyldig att leverera lika mycket el som användarna förbrukar. För att uppfylla skyldigheten måste det finnas någon som åtar sig balansansvaret för elleveransen gentemot Kraftnät Åland Ab.
Ursprungsgaranti – certifikat som garanterar att el har producerats med förnybara energikällor. Produktionsdata från till exempel vindkraftverk sänds till Fingrid Abp och läggs in i ett register där varje producerad MWh motsvarar en ursprungsgaranti.
När en ursprungsgaranterad MWh säljs så tas samma mängd ut från ursprungsregistret. Ursprungsgarantierna har ett marknadsvärde som baseras på tillgång och efterfrågan.
Mikroproduktion – sol- eller vindproduktion i liten skala. Kräver ett elavtal som gör det möjligt att både köpa och sälja el.
Spotpris – det rörliga timpris som den europeiska elbörsen Nord Pool sätter för vårt prisområde.
Elskatt – alla konsumenter betalar elskatt på sitt inköp av el och den finns med på fakturan från nätbolaget. Elskatten är för de flesta kunder 2,253 cent/kWh. Industri och växthus betalar en lägre elskatt på 0,063 cent/kWh.
Det kan som kund vara svårt att se hur den avreglerade elmarknaden riktigt hänger ihop. Högst förenklat ser systemet för elhandel ut så här:
Större delen av de nordiska elproducenterna säljer sin el direkt till Nord Pool. Till Åland levereras en mix av el från hundratals producenter i Sverige – vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och övrig värmekraft. Drygt 98 procent av elen från Sverige är fossilfri. De väderbaserade kraftslagen sol och vind balanseras upp av de mer stabila.
Den lokala energiproduktionen på Åland kommer i huvudsak från den växande vindkraften, men även från mikroproduktion, exempelvis privata solceller. Även fossilbränslebaserade kraftverk är anslutna till stamnätet, men används endast som nödkraft.
Kraftnät Åland Ab är ett samhällsnyttigt bolag med systemansvar för det åländska stamnätet. Vi har det yttersta balansansvaret för att all import/produktion överenstämmer med exporten/förbrukningen på Åland varje timme. Vi tillhandahåller marknadsplatsen för den fria elmarknaden och övervakar att allt fungerar på ett rättvist och konkurrensfördelaktigt sätt. På den åländska elmarknaden är vi den enda oberoende parten.
Svenska Kraftnät och Kraftnät Åland Ab balanserar elflödet mellan Sverige och Åland och sitter på vardera sida om gränsen som nav i de svenska och åländska elmarknaderna.
Sedan 2021 är elmarknaden öppen för konkurrens mellan fler elbörser, men den dominerande i Norden är fortfarande Nord Pool Spot. På elbörserna sätts priset som elhandelsföretagen får betala när de köper in el för sina kunders räkning. Handeln sker som en auktion, enligt dagspris eller på längre kontrakt.
För att prissättningen ska vara balanserad och rättvis måste producenterna meddela sin förväntade produktion och elhandlarna säga hur mycket deras kunder förväntas förbruka, på förmiddagen dagen innan själva förbrukningen ska ske. På eftermiddagen, när alla uppgifter finns hos elbörsen, sätts dagspriset för nästa dag.
Som slutkund kan du välja mellan olika åländska elhandlare.
Det finns för närvarande fyra elleverantörer som är balansansvariga gentemot Kraftnät Åland Ab.
Dessa är Mariehamns Energi AB, Ålands Elandelslag, Allwinds och Kinect Energy. Av dessa bedriver Mariehamns Energi och Ålands Elandelslag försäljning till slutkunder medan Allwinds och Kinect handlar med elproduktion från vindkraft.
Vi på Kraftnät Åland Ab sysslar alltså inte själva med elhandel och du kan som kund inte köpa din elenergi från oss.